Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Gerrie Smits: een geboren verteller

09.12; Met speels gemak had Gerrie Smits de zaal zo om zijn vinger gewonden door ze er actief bij te betrekken. Tim Wijnen was er bij: 

Gratis en voor niks kwam cabaretier Gerrie Smits met zijn voorstelling Naakt zaterdagavond naar Nesterlé. Of dat alleen daardoor de zaal bijna vol zat voor de onbekende grappenmaker uit Eindhoven is de vraag, maar uiteindelijk maakt dat ook niet uit. Want Gerrie Smits zorgde er voor dat het publiek zijn naam wel zou onthouden als er volgend theaterseizoen wel geld neergeteld moet worden als hij weer komt optreden in de knusse theaterzaal van Nistelrode.

Gerrie Smits liet zaterdagavond zien dat hij een geboren verteller is. Met speels gemak had hij de zaal zo om zijn vinger gewonden door ze er actief bij te betrekken. Dat hij daarbij af en toe de zaal in hun eigen Brabantse taal kan toespreken, helpt hem daar zeker bij. Maar Smits is niet nadrukkelijk op zoek naar de makkelijke grap. Hij schuwt het schurende ongemak in zijn voorstelling niet en geeft zich bijna letterlijk bloot aan zijn publiek.

De kans is groot dat Gerrie Smits een blijvertje is in de, in ieder geval, Brabantse theaters. In zijn eerste avondvullende voorstelling laat hij zien dat hij van veel markten thuis is en een onmiskenbare gunfactor heeft. Het zal mij niet verbazen dat Gerrie Smits volgend theaterseizoen gewoon met pen wordt ingevuld in de agenda’s van veel theaters. En niet met potlood en gratis en voor niks. Want het publiek moet nu al een beetje benieuwd zijn naar die volgende voorstelling.

Tim Wijnen