Cultureel Centrum Nesterlé

Terug

Expositie van Maurice van Venrooij

De tentoonstelling presenteert recente, handgemaakte werken in inkt en acryl op papier, waarvan een aantal direct geïnspireerd zijn op de heide- en wijstgebieden in Bernheze. Te zien tot 4 december 2022. 

Maurice van Venrooij (1977) is een hedendaagse kunstenaar, opgegroeid in Nistelrode, woonachtig in Aarle-Rixtel en werkt in zijn atelier in Helmond (NL). Zijn kunst wordt gekenmerkt door een systematische, gestructureerde opzet, die ontstaat vanuit een specifieke set regels en variabelen. Het werk kan omschreven worden als geometrisch abstract.

“Mijn opleiding tot architect aan de TU Eindhoven heeft de basis gelegd voor mijn werk van vandaag. Architectonische basisprincipes als lijn, vierkant, raster en zonering vormen de kern van mijn werken.”

Gelukkig voor ons heeft Maurice geen carrière als architect nagestreefd, maar zijn kennis van de gebouwde omgeving toegepast op kunst.

“Ik ben zeker beïnvloed door de Nederlandse beweging De Stijl. Na het ontwikkelen van mijn eerste werken raakte ik gefascineerd door de theorieën van de Nul-Groep en het experimentele werk van Peter Struycken. Zij hebben allemaal fundamentele principes in hun werk waar ik me tot kan verhouden. Van daaruit ontwikkelde mijn werk zich heel logisch en natuurlijk. Een eenvoudige set regels binnen een vooropgezet systeem geeft mij oneindige, creatieve mogelijkheden, die ik kan verkennen en uitdiepen.”

De tentoonstelling presenteert recente, handgemaakte werken in inkt en acryl op papier, waarvan een aantal direct geïnspireerd zijn op de heide- en wijstgebieden in Bernheze. Alle werken maken deel uit van een grotere serie en tonen een glimp van de diversiteit aan combinaties mogelijk. Te zien tot 4 december.